Premiéra na MS a hneď štvrté miesto!

Korea

Slovenskí reprezentanti v curlingu na vozíku si počas svojho prvého vystúpenia na svetovom šampionáte urobili skvelé meno. V kórejskom Chuncheone od prvého zápasu potvrdzovali, že víťazstvo v novembrovej kvalifikácii vo fínskom Lohja nebolo dielom náhody. Ich spanilú jazdu zastavili až v zápase o bronz Číňania. Napriek tomu je ich bilancia z MS úctyhodná, čo nečakali zrejme ani najväčší optimisti.

O úspech slovenského tímu, na majstrovstvách sveta 2012, sa postarali(na fotografii zľava):
Monika Kunkelová, MUDr. Milan Bubeník (lekár reprezentačného družstva), Radoslav Ďuriš (skip), Mgr. František Pitoňák (reprezentačný tréner), Branislav Jakubec, Dušan Pitoňák, PaedDr. Milan Kališ (asistent trénera), Alena Kánová

„S výnimkou piateho endu to bol vyrovnaný zápas, v ktorom sme s vysokým favoritom veľmi dlho držali krok. Piata hra nám však nevyšla a prehrali smejú 0:3. To bol rozhodujúci moment celého stretnutia,“ komentoval zápas o bronz vedúci slovenskej výpravy a tréner v jednej osobe František Pitoňák. Napriek prehre sa slovenský výber svojím konečným umiestnením postaral o najväčšiu senzáciu šampionátu.

Nováčikovia v základnej fáze zdolali napríklad všetkých troch medailistov z minuloročného šampionátu v Prahe – Kanadu, Škótsko i Nórsko. „Rozhodujúcim duelom, ktorý nám otvoril cestu k senzačnému postupu medzi štyri najlepšie kolektívy, bol už prvý súboj s Nórskom, bronzovým tímom z predošlého svetového šampionátu, ktorý sme vyhrali,“ priznal F. Pitoňák a pokračoval: „Po tomto prvom triumfe nám všetci gratulovali, nechceli veriť, že pre nich totálne neznáme družstvo si poradilo s medailistom z uplynulých MS. Potom sa naši súperi nestačili čudovať, lebo k prvému víťazstvu sme pridali druhé, tretie, štvrté – až ich napokon bolo neskutočne veľa – sedem.“

ZPH 2014 NA DOSAH

„Týmto umiestnením sme si utvorili reálny základ pre účasť na zimnej paralympiáde v Soči 2014, ktorá by nám už nemala uniknúť. V aktuálnej trojkolovej kvalifikácii, do ktorej sa počítajú body z troch svetových šampionátov, sme získali sedem bodov a na postup by malo stačiť 7-8 bodov. Ak na budúcich majstrovstvách sveta, ktoré budú vo februári 2013 tiež v Soči, by sa naplnil katastrofický scenár a my by sme skončili na poslednom 10. mieste, aj tak by sme získali bod a spolu by sme mali 8 bodov,“ pridal svoj pohľad na historický úspech.

„My sme na šampionát išli s hlavným cieľom udržať sa v elitnej skupine, čo v praxi znamenalo skončiť do ôsmeho miesta, aby sme nemuseli budúci rok opäť hrať kvalifikáciu. To bol náš veľký tajný sen“, pokračoval hlavný tréner vo svojom hodnotení po návrate. Postupne s dosahovanými víťazstvami naše ambície rástli. Myslím si, že sme v Ázii výborne reprezentovali Slovensko a domov sme sa mohli vrátiť so vztýčenými hlavami“. Slovenská reprezentácia hrala každý deň na MS po dva zápasy, v základnej skupine šesť duelov vyhrala a tri prehrala. Po šiestom kole dokonca senzačne viedla, napokon po dodatkovom zápase s USA obsadila štvrté miesto nielen v základnej skupine, ale aj v celom turnaji. „Zlomovým súbojom bolo siedme víťazstvo v baráži, s USA, ktoré pre nás znamenalo postup medzi najlepšie kvarteto planéty,“ zrekapituloval skip (kapitán) Radoslav Ďuriš dianie na MS.

INŠPIRÁCIA PRE ĎALŠÍCH

Podľa neho v závere šampionátu veľkú úlohu zohrala fyzická i psychická únava, ako aj určitý druh uspokojenia a najmä vedomie, že na MS dokázali to, o čom sa im nesnívalo ani vtom najkrajšom sne. „Možno aj preto sme v záverečnej fáze MS dvakrát prehrali s Čínou. Naša celková bilancia na MS predstavuje 7 víťazstiev a 5 prehier. Takže určite sme urobili poriadnu dieru do sveta! Je to super výsledok! Všetci máme z neho obrovskú radosť“, dodal.

„Som rád, že pred niekoľkými rokmi sa nám s Alenou Kánovou podarilo presvedčiť členov výkonného výboru SPV, že curling je pre zdravotne postihnutých športovcov veľmi perspektívny šport. Slovenská reprezentácia to teraz na MS v Kórejskej republike jasne dokázala“, povedal počas privítania úspešného kolektívu v bratislavskom Dome športu predseda SPV Ján Riapoš.

„Zverenci trénera Františka Pitoňáka sa po troch rokoch systematickej prípravy a tvrdého tréningu zaradili k svetovej špičke. Ich tréningové nasadenie, chuť víťaziť a snaha bojovať až do úplného konca slávili úspech, na ktorý sme všetci veľmi pyšní. Svojou spanilou jazdou nás tak nadchli, že sme si povedali, že ak neprinesú medailu, budeme sa na nich hnevať… Ale to nie je pravda. Curlingový tím dal svojím výborným výkonom inšpiráciu pre ďalších zdravotne znevýhodnených športovcov. Najmä tým, že jednou nohou sú už prakticky s dvojročným predstihom na paralympiáde v Soči. To je naozaj nádherný úspech, ktorý si treba vážiť,“ doplnil J. Riapoš.

Uverejnené v časopise Paralympionik – príloha denníka Šport
Foto: Roman Benický