Curling už s istou miestenkou na ZPH 2014

Nedávno sa konala vo Fínsku kvalifikácia o postup na majstrovstvá sveta 2013 v curlingu na vozíku. Slováci sa na nej nezúčastnili,  nakoľko postup si vybojovali priamo skvelým štvrtým miestom na MS začiatkom roka v Kórei. Tento  výsledok im dával 90-percentnú istotu účasti aj na ZPH 2014. Stopercentnú priniesol postup Nórov  zo spomínanej kvalifikácie. „Na paralympiádu do Soči postúpi 10 najlepších svetových družstiev. V aktuálnom rebríčku nám patrí 9. priečka, s dostatočným bodovým náskokom. Práve postup Nórov nám zabezpečil, že už nás žiadne iné družstvo nemôže v rebríčku preskočiť,“ zvestoval radostnú novinku tréner našej reprezentácie František Pitoňák. Slovensko tak bude mať vôbec prvýkrát v histórii ZPH zastúpenie v kolektívnom športe!

„Účasť na paralympiáde sme si všetci veľmi priali, ale až dnes máme stopercentnú istotu, že nám miestenka nemôže ujsť. Čaká nás veľa práce, aby sme sa na ZPH Soči 2014 dobre pripravili a nesklamali našich fanúšikov,“ zdôraznil. Najbližším veľkým turnajom bude svetový šampionát v Soči (14. – 24. februára), ktorý otestuje pripravenosť organizátorov ZPH rok pred konaním hier. Slovenský tím tvoria Radoslav Ďuriš (skip), Dušan Pitoňák, Branislav Jakubec, Monika Kunkelová a Alena Kánová. Druhým trénerom je Milan Kališ.

Nominácia na ZPH v Soči však nebola jednoduchá. Curleri od roku 2007 absolvovali množstvo tréningov a sústredení najprv v Prahe a po sprístupnení prvej curlingovej haly v Ružinove v roku 2009 už aj na Slovensku. Pravidelne sa zúčastňujú na II. slovenskej curlingovej lige medzi zdravými, stredoeurópskej vozičkárskej lige v Prahe, turnaji Czechoslovak OPEN, Bratislava cup,  MČR vozičkárov a ďalších turnajoch doma a v zahraničí. Vďaka účasti na týchto turnajoch, dobrej spolupráci Slovenského curlingového zväzu (SCZ), podpore SZTPŠ, SPV a partnerov sa našim vozičkárom podarilo ako jednému z mála tímov na svete postúpiť už na tretí pokus na MS a odtiaľ na ZPH!

V dňoch 30. novembra  – 2. decembra štartovali na medzinárodnom turnaji Bratislava Cup 2012. Ako jediné družstvo zdravotne znevýhodnených obsadili napokon medzi  12 účastníkmi cenné 4. miesto. Spolu odohrali naši vozíčkari na turnaji päť zápasov – porazili tím SR žien 6:2, prehrali s Rakúskom 2:12, remizovali s tímom SR junioriek 5:5, vyhrali nad družstvom Martina 8:6 (hosťovali v ňom aj špičkoví hráči z Prahy) a v zápase o tretie miesto podľahli účastníkovi I. ligy SR Stonehunters v pomere 4:7. Momentálne sa pripravujú v domácich podmienkach a do MS ešte absolvujú niekoľko kontrolných turnajov a sústredenie s tímom USA, ktoré na Slovensko pricestuje už tretíkrát.

Curling je šport, ktorý môžu hrať aj telesne postihnutí športovci a dokonca aj hráči na invalidných vozíkoch. Existuje jediná kategória, a to vozičkár, ktorá sa objavuje v programe paralympíjskych hier prvýkrát od Turína 2006. Na rozdiel od zdravých hráčov sa pri curlingu na vozíku ľad pred kameňmi nezametá. Kamene hráči odhadzujú pomocou krátkej tyče, tzv. extendera, ktorý je na konci opatrený špeciálnym úchytom, ktorý sa nasúva na rukoväť kameňa.  Pokiaľ by ste prejavili záujem vyskúšať si tento nádherný zimný šport, viac informácií nájdete na stránkach 1. vozičkárskeho curlingového klubu www.wcc.sk. Momentálne na Slovensku máme dve dvojdráhové curlingové dráhy a to v bratislavských mestských častiach Ružinov a Lamač.

Uverejnené v časopise Paralympionik – príloha denníka Šport