Komentár trénera k zápasom na MS v Kórei

19.2.2012
1.zápas: Nórsko – dvojnásobný majster sveta

Pred zápasom bolo vidieť na sebavedomých Nóroch, že si idú proti Slovensku len zatrénovať. Úsmevy na ich tvári ale zmrzli hneď po prvom ende. Zápas sa od začiatku vyvíjal v náš prospech. Po štvrtom ende sme vyhrávali 7:1. Na Nóroch bolo vidieť, že to asi podcenili a že toho majú plné zuby. Vyzeralo to, že chcú už čím skôr ukončiť tento pre nich nevydarený zápas. V šiestom ende sme urobili štyri veľké chyby a za stavu 7:7 sme súpera pustili naspäť do hry. Bolo to pre našich hráčov ťažké ale ukázali že túžia po víťazstve už v prvom zápase na šampionáte. V siedmom ende sme posledným kameňom zahrali krásny split a bola to naša dvojka – a 9:7. V poslednom ende sa Nóri svojim posledným kameňom v hre pokúšali zahrať trojku ale zahrali len za jedna. Po tomto vyčerpávajúcom zápase, ktorý bol ako na hojdačke sme si pripísali na konto prvé víťazstvo a skalp majstrov sveta z rokov 2007 a 2008.

2.zápas: Taliansko – účastník ZPH Vancouver 2010
Taliani sa chceli pokúsiť o reparát za prehru vo finále kvalifikácie. V prvom ende sa im to aj darilo. Od druhého endu už ale celú hru kontrolovali naši hráči. Súperovi sme nedovolili uhrať už ani jeden bod. Po siedmom ende bol zápas ukončený matematickou prehrou 10:1. Po dvoch kolách sme v tabuľke bez prehry, ale pred nami je ešte veľa ťažkých zápasov.

20.2.2012
3.zápas: Kanada – víťaz zimných paralympijských hier 2006 a 2010

Hrať proti Kanade na majstrovstvách sveta je pre každé družstvo sviatok. Tak to bolo aj pre nás. Išli sme si zahrať a baviť sa curlingom. Dnes ale bol sviatok pre Slovákov. Kto tu nie je tak neuverí, ale je radosť sledovať ako krásne hrajú naši hráči. Od začiatku zápasu sa hralo obojstranne bez chýb. Sústredeným výkonom sme v endoch chytali jednotky. Celkovo 5:4. Fantázia, ďalší cenný skalp.

4.zápas: USA – zatiaľ bez prehry
Po troch endoch už naši hráči boli trocha unavení. V tomto zápase hralo družstvo USA bezchybne. Takže až vo štvrtom zápase na šampionáte sme si vybrali nováčikovskú daň. Zápas sme ukončili po šiestom ende za stavu 8:2.

21.2.2012
5.zápas: Čína

Z úvodných tréningov a predchádzajúcich zápasov sme mali o čínskych hráčoch dobré informácie. Vedeli sme, že vo vyrážaní kameňov sú majstri. Potvrdilo sa to aj v zápase. Nepokazili snáď ani jeden takeout. Naše chyby trestali a postupne si utvárali náskok. Nejako sa nám nedarilo dostať ich čo i len pod malý tlak. Číňania vyhrávali 2:0, 4:2 a 5:3. V poslednom ende opäť vyrážali všetky kamene. Do konca zápasu ostávalo odhodiť po 3 kamene. V kruhoch bol jeden čínsky kameň. Pred kruhmi nič. Na Slovensko by nikto v tej situácii nevsadil ani deravý groš. Nasledoval Braňov nevyraziteľný freez a Radkové – freez a záverečné double takout. Vyhrali sme 5:6. Naši súperi ostali oko oborený. Ešte asi aj teraz tam sedia a nechápavo krútia hlavami. Čo sa to vlastne stalo. Celú hru viedli a ani si nepripúšťali, že by ich niečo mohlo ohroziť. Čínsky tréner po zápase mával s papierom o percentuálnych štatistikách: Čína 90 %, Slovensko 50 %. No čo už. Curling nie je o percentách :-). V tomto zápase rozhodlo väčšie srdce a hlavne bojovnosť a viera až do posledného kameňa. Konečne sme presvedčili aj samích seba, že vieme vyhrať aj úplne stratený zápas. V tomto zápase sme mali aj silný fanklub vedený našim doktorom. A v hale ešte dlho znelo : Slovenskóóóóó.

6.zápas: Švédsko – bronzový zo zimnej paralympiády 2006 a 2010
Priebeh zápasu proti Švédsku sa podobal tomu predchádzajúcemu ako vajce vajcu. Po piatom ende sme prehrávali 5:1 a dobrý výsledok v nedohľadne. Opäť sme tŕpli až do posledného kameňa. V poslednom ende sme to zagárdovali a čakali či pôjdeme do extraendu alebo nie. Začínam mať podozrenie, že to naši hráči robia úmyselne :-). Najprv lážo -plážo, a až keď treba, tak na konci zápasu zaberú na plné obrátky. Po šiestom kole sme na vedúcej priečke a účasť na budúcoročnom šampionáte máme zabezpečenú. Tento zápas si môžete pozrieť zo záznamu na http://www.wwhcc2012.curlingevents.com/video . Oplatí sa to vidieť, je to zážitok.

22.2.2012
7.zápas: Škótsko – finalista minuloročných MS

V zápase proti Škótsku naši hráči odohrali veľmi veľa pekných kameňov. Neviem či som videl niekedy v jednom zápase tak veľa milimetrových zachádzok, double takeoutov a center guardov od našich hráčov. Vyhrávali sme 3:0 a 5:2. Súper sa snažil a chcel otočiť zápas. Škóti stavali svoje kamene pred kruhy ale naši hráči ich bezchybne odstraňovali. Hralo sa až do posledného kameňa. Súper mal v kruhoch svoje dva kamene vedľa seba. Ale pre nášho skipa nebol problém jeden odstrániť a zaknihovať si šieste víťazstvo na šampionáte. Konečný výsledok 5:4. Priebežná tabuľka je veľmi zaujímavá. Rozdelila sa na dve polovice. Takže až teraz začína ísť do tuhého. Ďakujeme všetkým doma za podporné SMS. Pokúsime sa vaše priania pretaviť do vysnívaného dobrého umiestnenia.

8.zápas: Rusko – semifinalista minuloročných MS
Všetky pekné odhody kameňov sme si asi vyčerpali doobeda. Prvé tri endy to ešte ako tak išlo. Vyhrávali sme 2:0. Od tejto chvíle sme sa trápili. Poobedňajšie zápasy máme vždy trocha slabšie. Rusi nepredvádzajú na šampionáte extra výkony ale proti nám im to stačilo. Otočili skóre na 2:7. A potom už kontrolovali situáciu. Konečný výsledok 4:7. Nevyužili sme prvý mečbal. Nevadí. Do zajtrajšieho zápasu (1:30 hod. SEČ) proti domácemu družstvu musíme nastúpiť s odhodlaním zabojovať o dobrý výsledok. Situácia v tabuľke hovorí jasne. Na prvom mieste je päť družstiev. Len jednému ostane „Čierny Peter“.

23.2.2012
9.zápas: Kórea – finalista paralympijských hier 2010

Domáci tím nenechal nič na náhodu. Celý zápas mal pod kontrolou. Vysoké skóre bolo spôsobené aj tým, že sme neukončili zápas skôr ale snažili sme sa ešte o nemožne. Nevadí. Musíme čo najskôr zabudnúť na tento zápas a sústrediť sa na boj o postup do prvej štvorky. Základnú časť šampionátu sme uzavreli.

10.zápas: Tie-Breeaker Games, USA
Po základnej časti majstrovstiev sveta v curlingu na vozíku skončilo Slovensko spolu s USA na delenom 4.mieste so šiestimi víťazstvami a troma prehrami. Preto museli odohrať tajbrejk o postup do semifinálovej štvorice. V dnešnom rannom zápase sa hralo o všetko. Začiatok zápasu patril Slovákom, ktorí viedli 3:0. Stredná časť patrila Američanom, ktorý vyrovnali skóre a dostali sa do vedenie 4:5. Záver zápasu bol veľmi dramatický. Američania nás nútili hádzať veľmi ťažké kamene. Posledný kameň sme umiestnili presne na stred kruhov a vynútili sme si extraend. V extraende boli celý čas Američania vo výhode. Opäť až našim záverečným kameňom sme získali prevahu – dva naše kamene v kruhoch za guardom, Súper to už nedokázal zvrátiť. Konečný výsledok 7:5 nás posunul do štvorčlenného play-off. Hrá sa systémom 1-2, 3-4. Nás čaká dnes v noci o 1:30 SEČ zápas proti Číne, v druhom zápase nastúpia domáci Kórejčania proti Rusom.

24.2.2012
11.zápas: Čína

Čínske družstvo si po prehre so Slovenskom v základnej skupine nemohlo dovoliť ďalšie zaváhanie. Od začiatku hrali ako stroje. Bez jedinej chybičky. Kontrolovali priebeh zápasu a aj naše malé chyby trestali veľkým číslom. Konečný výsledok 7:2. Zajtra o 2:00 hod. SEČ nastúpime na svoj posledný zápas na šampionáte. Bude to zápas o bronzovú medailu. Už sa všetci tešíme na vyvrcholenie šampionátu.

25.2.2012
12.zápas: o 3.miesto (2:00 hod. SEČ)

Hráčov Číny nazývame bowlingári. Každý kameň, ktorý vidia pred sebou, tak ho vyrážajú. Preto sme nastupovali s jasnou taktikou. Vedeli sme silné aj slabé stránky. Číňania si chceli vytvoriť náskok hneď na začiatku. Potom hrajú v pohode a nie sú pod tlakom. Našim cieľom bolo udržiavať čo najdlhšie vyrovnané skóre a nepúšťať súpera do veľkého náskoku. Vtedy znervóznejú a mali by sme šancu. Zápas sme začali sympaticky. V prvom ende sme ukradli jedničku. Do prestávky po 4 ende sa nám darilo. V piatom ende nám po našej chybe ukradli trojku a bolo 7:2. Zabojovali sme a v šiestom ende sme získali 2 body. Bolo to kuriózne, nakoľko posledný náš take-out, trafil veľa kameňov a tie sa odrážali od mantinelu späť. O výsledku v ende rozhodol až videorozhodca. Ešte aj v záverečnom ende sme to mali pripravené na vyrovnanie. Pred kruhmi bolo veľa kameňov, no nám sa nepodarili zachádzky. Konečný výsledok Čína – Slovensko 7:4.

V našom tábore zavládol smútok. Všetci sme vedeli s akými ambíciami sme odchádzali na šampionát. Štvrté miesto je krásne. Je to výsledok o ktorom sme ani nesnívali. Ale…. v kútiku duše to človeka troch škrie…Tak málo chýbalo…už len jeden maličký krôčik…Možno časom si to viac uvedomíme a naše štvrté miesto si budeme ceniť viac….možno neskôr…..Ale už teraz sme všetci myšlienkami v tréningu a na ďalšom šampionáte v roku 2013. Pri všetkých tých zápasoch sme asi zabudli na jednu veľmi dôležitú vec. Vybojovali sme si postup na PARALYMPIÁDU 2014. A to je predsa ďalší sen ktorý všetci snívame už päť rokov. Na záver jedno veľké poďakovanie pre všetkých hráčov.
Radko, Braňo, Duško, Monika a Ala – ĎAKUJEME VÁM.

František Pitoňák – tréner