Slováci splnili v Soči cieľ – udržali sa medzi elitou

World Wheelchair Curling Championship – Sochi 2013

Prímorské ruské mesto, ktoré privíta o rok najlepších zimných paralympionikov z celého sveta, už naplno testuje svoje športoviská. Okrem lyžiarov, ktorí tu absolvovali finále Svetového pohára, zamierili k brehom Čierneho mora aj najlepší svetoví curleri na vozíku. V dňoch 16. – 23. februára sa tu uskutočnili Majstrovstvá sveta, už po druhýkrát so slovenskou účasťou.

Vlani v Kórei na premiérovom šampionáte vyleteli naši ako kométa. Po rozpačitom začiatku začali valcovať jedného súpera za druhým, až z toho bolo krásne 4. miesto. V závere roka im zahrala do karát aj kvalifikácia o postup do elitnej skupiny. Tú už sledovali iba na diaľku, ale jej výsledok znamenal definitívne potvrdenie účasti našich na ZPH 2014!

„Na tohtoročnom šampionáte štartovalo Slovensko v nezmenenej zostave oproti minulému roku. Myslím si, že družstvo je vyzretejšie a skúsenejšie. Na šampionát sme odchádzali s jediným cieľom – udržať sa a nevypadnúť do kvalifikácie. To nám zabezpečovalo jedine umiestnenie do 7. miesta“, začal hodnotenie účasti tréner František Pitoňák.

Práve ziskom 7. miesta splnili naši reprezentanti svoj cieľ (získali ho v doplnkovom zápase s Fínmi, keďže oba tímy mali po tri víťazstvá a šesť prehier) a zároveň si zabezpečili do paralympijskeho bodovania ďalšie štyri body. Spolu so siedmymi bodmi za minuloročné 4. miesto na MS ich majú 11 a poskočili tak z 9. na 8. miesto v paralympijskom bodovaní. Toto umiestnenie bude rozhodujúce pre nasadzovanie družstiev pri losovaní na budúcoročnej zimnej paralympiáde.

„Keďže účasť na ZPH 2014 sme mali istú už od novembra 2012, pre nás bolo oveľa dôležitejšie to, že sme si zabezpečili účasť už aj na MS 2015. Z dlhodobého hľadiska rozvoja curlingu na Slovensku je dobré, že účasťou na MS 2015 získame prvé body do paralympijského bodovania pre ďalšie ZPH v roku 2018 v juhokórejskom Pjongčangu“, pokračoval F. Pitoňák.

Účasť na šampionáte a odohratie zápasov s najkvalitnejšími súpermi na svete im pomohli zistiť aj rôzne nedostatky, ktoré ešte majú. „Aj napriek dobrým výsledkom a umiestneniam na MS je stále čo zlepšovať. Máme ešte rok do začiatku ZPH 2014 a to je dostatok času na kvalitnú a tvrdú prípravu a odstránenie všetkých nedostatkov. Čaká nás ešte kopec práce. Myslím si, že tento kolektív dosiahol už pekné výsledky v predchádzajúcich rokoch. Ale má v sebe aj skrytý potenciál, ktorý môže o rok pretaviť do dobrého výsledku a dosiahnuť na najvyššie méty“, doplnil.

Samozrejme, pri účasti nášho tímu v dejisku budúcich hier sa nedala obísť otázka, ako to v súčasnosti vyzerá s prípravami. „Mesto Soči a jeho okolie pripomína v súčasnosti jedno obrovské stavenisko. Športoviská sú už skoro všetky pripravené, ale veľa práce je na ostatných objektoch – ubytovanie, infraštruktúra … Denne sme stretávali stovky nákladných aut a tisícky robotníkov, ktorí deň – noc pracujú pri príprave všetkých objektov. Športoviská aj olympijská dedina v Soči budú po dokončení určite krásne. Celý komplex je situovaný priamo na brehu Čierneho mora, čo mu dodáva neopakovateľné čaro. Aj stovky ľudí, ktorí tu boli ako dobrovoľníci z celého Ruska, nám vychádzali vždy v ústrety a rozdávali úsmev a dobrú pohodu. Bol to krásny zážitok a všetci účastníci šampionátu sa už nevedia dočkať budúceho roka a účasti na ZPH 2014“, opísal svoje dojmy tréner našich curlerov.

Urobiť generálku na športoviskách pred takým významným podujatím, akým sú ZPH, má určite veľký význam. Počas druhého hracieho dňa sa kvôli problémom s povrchom ľadovej plochy nemohli odohrať popoludňajšie zápasy. Presúvali sa z nedele na stredu (aj zápas našich so Švédmi), čo malo za následok nahustenie programu. Zostáva teda veriť, že organizátori sa poučili a počas ZPH už pôjde všetko podľa plánu …

Uverejnené v časopise Paralympionik – príloha denníka Šport