Curlring s takmer istou účasťou na ZPH 2022

wwhcc 2020

Záverečný deň na MS v curlingu na vozíku prehrali slovenskí reprezentanti obidva zápasy – so Švédskom 3:6 a s Nórskom 5:8. Obsadili 8. miesto a udržali sa v A kategórii MS.

„Výsledky ostatných zápasov v skupine nám hrali do karát, a tak už pred začiatkom záverečných zápasov bolo jasné, že nemôžeme zostúpiť do B kategórie. Možno aj tento fakt prispel k tomu že sme boli neúspešní“, začal svoje hodnotenie reprezentačný tréner František Pitoňák.

Celkovo družstvo Slovenska obsadilo na svetovom šampionáte konečné 8. miesto. Pred odchodom na šampionát si stanovili cieľ udržať sa, čo znamenalo skončiť do 9. miesta v 12 – člennej konkurencii. „To sa nám podarilo, takže v družstve zavládla spokojnosť. Získali sme päť kvalifikačných bodov a spolu s minuloročnými siedmymi bodmi sme si už na 99 percent zabezpečili účasť na ZPH 2022“, povedal tréner.  

Zároveň však priblížil aj pozadie fungovania vozičkárskeho curlingu na Slovensku: „Je až obdivuhodné, že pri takej malej členskej základni dosahujeme také skvelé výkony a patríme stále k svetovej špičke. Veľká škoda je, že jediné miesto na trénovanie curlingu na Slovensku je v Bratislave a ani jeden hráč reprezentačného družstva nebýva v hlavnom meste. Niektorí hráči musia dochádzať na tréning a späť aj viac ako 700 km. V súčasnosti sa stavajú na Slovensku hokejové haly. Mali sme prísľub od predstaviteľov samospráv a čelných predstaviteľov športu na Slovensku, že budú vybudované pri štadiónoch aj curlingové ihriská. Škoda, že vždy ostalo len pri sľuboch, a pritom náklady na stavbu sú minimálne. Vždy sme počuli len výhovorky, prečo sa to nedá. Takisto nový zákon o športe nepraje kolektívnym športom. Napríklad pri zaraďovaní medzi TOP športovcov. Štafeta v behu, plávaní, biatlone, behu na lyžiach a takisto aj napríklad štvorkajak sa môžu dostať do TOP tímu ale moji štyria hráči curlingu sa do TOP tímu nemôžu dostať, aj keby boli majstrami sveta a paralympijskými víťazmi. Jediným dôvodom je to, že curling je kolektívny šport a v TOP tíme sú len športovci v individuálnych športov. Nemáme tak dostatok finančných prostriedkov na kvalitnú prípravu. Myslím si, že aj tieto faktory vplývali na hráčov počas šampionátu“.

Na záver poďakoval hráčom aj realizačnému tímu za predvedený výkon na šampionáte a vyjadril presvedčenie, že napriek všetkým problémom budú ďalej pokračovať v tomto krásnom športe.

Zdroj: SPV