Curleri sa prvýkrát od Soči predstavia opäť v Rusku

Curleri sa prvýkrát od Soči predstavia opäť v Rusku

Slovenský tím v curlingu na vozíku absolvuje svoje prvé vystúpenie v sezóne 2014/15 v ruskom Kaliningrade v dňoch 31. júla – 3. augusta na otvorenom medzinárodnom turnaji MEDEXPERT CUP. Štartovať tam bude 34 družstiev.

Otvorený turnaj znamená spoločné zápolenia zdravých, vozičkárov, žien, mužov i zmiešaných tímov. Slovensko bude reprezentovať štvorica Radoslav Ďuriš (skip), Monika Kunkelová, Dušan Pitoňák a František Pitoňák. Necestuje viceskip Branislav Jakubec, ktorý absolvuje rekonvalescenciu a kvôli materským povinnostiam Alena Kánová.

Vďaka otvorenému charakteru turnaja bude do hry zapojený aj tréner František Pitoňák. „Veľmi som uvítal túto možnosť, že budem môcť byť s tímom na ľade a riešiť priamo každý kameň, každú hernú situáciu. Pri vozičkárskych súťažiach túto možnosť nemám, môžem si maximálne zobrať jeden time – out“, vysvetlil reprezentačný tréner.

Vzhľadom na dlhšiu absenciu Aleny Kánovej vyvstala aj otázka hľadania jej náhrady, nakoľko vo vozičkárskom curlingovom tíme musí byť počas oficiálnych súťaží aj žena. K stálici Monike Kunkelovej preto potrebuje naša reprezentácia adekvátnu partnerku. „Pozvali sme tri nové hráčky, ktoré postupne začneme viac zapájať do tréningového procesu, aj do zápasov. Z nich potom vyberieme najlepšiu“, povedal F. Pitoňák.

Slovenskí curleri na vozíku budú aj v tejto sezóne hrávať Medzinárodnú vozičkársku ligu v Prahe (obhajujú prvenstvo) a II. najvyššiu slovenskú súťaž medzi zdravými. Vo februári ich čaká vrchol sezóny – MS 2015 vo fínskom Lohja. Toto stredisko dôverne poznajú, nakoľko si tu v kvalifikácii vybojovali svojho času účasť medzi svetovou elitou. Na MS sa už bude bojovať aj o body pre ZPH Pjongčang 2018.