Mixed Doubles Wheelchair Curling

Mixed Doubles Wheelchair Curling

V škótskom meste Stirling sa v dňoch 4. – 7. júla uskutočnil medzinárodný curlingový turnaj v zmiešanej štvorhre. V dejisku tohtoročných MS štartovalo desať reprezentačných družstiev.

Družstvá odohrali zápasy v dvoch päťčlenných skupinách, každý s každým, plus o konečné umiestnenie. Každé družstvo odohralo päť zápasov. Slovenské družstvo nastúpilo v zložení Monika Kunkelová a Radoslav Ďuriš.

„Bol to prvý turnaj v zmiešanej štvorhre v histórií vozičkárskeho curlingu. Doteraz sa hral vždy len klasický curling so štyrmi hráčmi. Svetová curlingová federácia sa rozhodla po vzore zdravých športovcov rozvíjať aj túto disciplínu. Zmiešaná štvorhra bola prvýkrát v programe olympijských hier vlani v Kórei a mala veľký úspech. Medzinárodný paralympijský výbor má eminentný záujem, aby táto disciplína bola aj v programe PH“, uviedol reprezentačný tréner František Pitoňák. 

O účasť na tomto prvom turnaji bol veľký záujem. Organizátori museli vybrať len desať najlepších svetových družstiev podľa rebríčka. „Turnaj sme nezačali veľmi dobre. Žreb nám hneď v úvode priradil za súpera neskoršieho víťaza Fínsko, ktorému sme podľahli. Nakoľko pri klasickom curlingu sa hrá s ôsmimi kameňmi a pri zmiešanej štvorhre len s piatimi, musí tomu byť prispôsobená aj taktika družstva. Nasledovala remíza s Talianskom, a potom sme už nezaváhali. Víťazstvami nad Estónskom a Dánskom sme sa dostali do bojov o medaily. V zápase o 3. miesto, opäť po bezchybnom výkone, sme zdolali Rusov“, pokračoval reprezentačný tréner a kapitán Radoslav Ďuriš ho doplnil: „Táto curlingová disciplína dvojíc sa nám veľmi páči. Je ešte náročnejšia ako klasický curling. Nakoľko sa hrá len s piatimi kameňmi každá menšia chybička môže mať na výsledok fatálne následky. Je to väčší adrenalín ako klasika“

Z turnaja pripravili organizátori video a rozhovory s účastníkmi, ktoré budú prezentovať na kongrese Svetovej curlingovej federácie. Táto disciplína bude kongresom schválená za oficiálnu a od budúcej sezóny sa budú konať aj majstrovstvá sveta. „Je to disciplína, ktorá nám vyhovuje a je to ďalšia šanca k úspešnej reprezentácií Slovenska na zimných paralympijských hrách“, zdôraznil František Pitoňák. 

Pre curlerov teraz nastáva čas oddychu a dovoleniek. Na prvom spoločnom tréningu sa stretnú koncom augusta, keď sa začne príprava na vrchol sezóny, ktorým budú marcové MS 2020 vo švajčiarskom Wetzikone. „Z predchádzajúcich majstrovstiev už máme nejaké body v rebríčku pre ZPH 2022. Potrebujeme ešte jeden dobrý výsledok na MS, aby sme sa mali istotu účasti v Pekingu a mohli sa už nerušene pripravovať“, dodal reprezentačný tréner František Pitoňák.

Výsledky Slovenska: Fínsko 5:9, Taliansko 7:7, Estónsko 13:4, Dánsko 9:6, o 3. miesto Rusko 9:4

Konečné poradie:

  1. Fínsko
  2. Škótsko
  3. SLOVENSKO
  4. Rusko
  5. Švédsko
  6. Dánsko
  7. Kanada
  8. Taliansko
  9. Estónsko
  10. Anglicko

Zdroj: Slovenský paralympijský výbor