Curleri testovali dejisko MS 2020

Curleri testovali dejisko MS 2020

Vo švajčiarskom meste Wetzikon sa cez víkend konal najväčší curlingový turnaj v histórií. Zúčastnilo sa na ňom 20 družstiev, 14 reprezentačných a 6 klubových. Slovensko obsadilo 4. miesto.

„Veľká účasť družstiev bola spôsobená tým, že v marci 2020 sa tu budú konať majstrovstvá sveta. Každé družstvo využilo možnosť, aby si otestovalo halu, v ktorej bude o päť mesiacov prebiehať svetový šampionát. Prítomných bolo všetkých deväť tímov, ktoré už majú istú účasť na šampionáte a aj ďalšie družstvá, ktoré ešte o ňu len budú bojovať v novembrovej kvalifikácií“, informoval reprezentačný tréner František Pitoňák.

Slovenská reprezentácia ako istý účastník MS si takisto nenechala ujsť túto príležitosť a porovnala si sily s najlepšími svetovými družstvami. „Opäť sme potvrdili, že patríme medzi svetovú špičku. Umiestnenie na 4. mieste nás veľmi potešilo. Potvrdilo sa, že náš tréningový proces je dobré nastavený, a malé chybičky, ktoré sme urobili máme ešte čas do majstrovstiev odstrániť. Počas zápasov sme striedali všetkých hráčov družstva, aby si všetci odskúšali ľad, na ktorom budú mať vrchol sezóny. Prehrali sme síce s Nórskom a Kóreou, ale za predvedený výkon sa hráči určite nemusia hanbiť“, pokračoval tréner.

V ostatných zápasoch Slováci triumfovali a hlavne si odskúšali aj nové veci z tréningového procesu. Celý október majú v pláne turnaje a zápasy. Začali minulotýždňovým víťazstvom na turnaji v Bratislave – Lamači, teraz pokračovali vo Švajčiarsku. Na budúci týždeň ich čaká medzinárodný turnaj v Prahe a posledný októbrový víkend to budú zápasy slovenskej curlingovej ligy, tentokrát v bratislavskej curlingovej hale v Ružinove. Do konca kalendárneho roka sa potom zamerajú v tréningu na odstraňovanie nedostatkov, zistených pri zápasoch. „Chceme sa dokonale pripraviť na majstrovstvá sveta, aby sme tam získali dostatok bodov pre účasť na zimnej paralympiáde 2022 v Číne“, zdôraznil František Pitoňák.

Švajčiarski organizátori podľa jeho slov potvrdili, že sú už teraz pripravení na organizáciu veľkých šampionátov. Majú vytvorené výborne podmienky. V curlingovej hale je šesť dráh, a aj zázemie pre vozičkárov je perfektné. Blízkosť ubytovacích a stravovacích zariadení hneď pri hale len dotvára veľmi dobrú atmosféru pre hráčov. Hráči sa tak môžu dokonale sústrediť len na hru a predvedený výkon.

Zostava Slovenska:

Radoslav Ďuriš (skip), Dušan Pitoňák, Monika Kunkelová, Imrich Lyócsa, Peter Zaťko

Výsledky:

Slovensko – Rusko 10:6
Slovensko – Nórsko 6:11
Slovensko – Kórea 4:5
Slovensko – Škótsko 8:7
Slovensko – Disval (Taliansko) 11:4
Slovensko – Švédsko 7:5

Konečné poradie:

  1. Nórsko
  2. Lotyšsko
  3. Čína
  4. Slovensko
  5. Kórea
  6. Taliansko
  7. Švédsko A
  8. Estónsko
  9. USA
  10. Švédsko B
  11. Lausanne (Švaj.)
  12. Disval (Tal.)
  13. Rusko
  14. Wetzikon (Švaj.)
  15. Ženeva (Švaj.)
  16. Gallen A (Švaj.)
  17. Švajčiarsko
  18. Škótsko
  19. Gallen B (Švaj.)
  20. Nemecko