Víťazne vo Wetzikone

Víťazne vo Wetzikone

Slovenské reprezentačné družstvo v curlingu na vozíku sa pripravuje na novembrový svetový šampionát B kategórie, kde má jednoznačný cieľ – vrátiť sa medzi elitu. V rámci prípravy na MS štartoval na turnaji vo švajčiarskom Wetzikone, ktorý vyhral po finálovom triumfe nad Kanadou.

Kvalitne obsadený XV. ročník International Wheelchair Curling Tournament sa konal počas víkendu (13. – 15. októbra) za účasti reprezentačných tímov Kanady, Kórei, Švédska, Talianska, Poľska, Slovenska a pätice domácich švajčiarskych tímov.

Do úvodného duelu nastúpili naši curleri s rešpektom, keďže ich súperom bol druhý najkvalitnejší tím zo zúčastnených švajčiarskych družstiev, domáci CC Wetzikon. V zápase sa však prejavila skúsenosť slovenských reprezentantov, nedovolili súperovi uhrať ani jeden end a po víťazstve 10:0 si pripísali dva body za výhru a maximálny počet vyhratých endov. Ďalším súperom bola Kórea, s ktorou majú naši negatívnu zápasovú bilanciu. O to viac potešilo, že slovenský tím podal kvalitný výkon a podarilo sa mu zdolať Aziatov výsledkom 8:6.

Tretí zápas odohrali proti Kanade, ktorej sa už v prvom ende podarilo uhrať štyri body. Tento stav našich hráčov motivoval k väčšej koncentrácii a do polovice zápasu sa im podarilo vyrovnať. Druhá časť zápasu bola veľmi vyrovnaná a o výsledku 8:5 pre Kanadu rozhodovali až posledné kamene.

Nasledujúci zápas odohrali s Team CC Bern – Fribourg, ktorý bol v aktuálnej tabuľke najvyššie nasadeným zo švajčiarskych celkov. V tomto stretnutí naši hráči jednoznačne dominovali a súperi im po siedmom ende za stavu 15:3 podali ruky.

V poslednom zápase základnej skupiny, čakal Slovensko súper z Estónska, s ktorým sa už čoskoro stretnú aj na MS vo Fínsku. Už v úvode zápasu naši hráči identifikovali súperove slabiny a snažili sa ich čo najviac využiť. Tento zápas dotiahli do víťazného konca a výsledok 9:2 ich posunul do boja o prvé miesto v turnaji.

Vo finále ich opäť čakala Kanada. V tomto zápase si už nenechali ujsť začiatok stretnutia a podali koncentrovaný výkon od prvého kameňa. „Bol to najkvalitnejší zápas turnaja, v ktorom sme zahrali veľmi dobre a darili sa nám aj veľmi ťažké kamene. Kanadskí súperi podaním ruky po šiestom ende za stavu 9:1 uznali svoju porážku”, zhodnotil finálový duel skip Radoslav Ďuriš.

Slovenský reprezentačný tím v predchádzajúcich rokoch skončil na štvrtom a druhom mieste, teraz si pripísal na konto prvý triumf, o ktorý sa postarali okrem Radoslava Ďuriša, Monika Kunkelová, Peter Zaťko a Dušan Pitoňák.

Zároveň tak absolvovali kvalitnú prípravu na šampionát v Lohja, ktorý sa bude konať 5. – 10. novembra a bude na ňom štartovať 11 tímov (Brazília, Dánsko, Anglicko, Estónsko, Fínsko, Taliansko, Japonsko, Poľsko, Slovensko, Španielsko a Švajčiarsko). Do „áčka” postúpi prvá trojica tímov.