MS curling: prioritou je ZPH 2018

MS curling: prioritou je ZPH 2018

Slovenských curlerov na vozíku čaká v pondelok 22. februára predpoludním prvý zápas na tohtoročných MS vo švajčiarskom Luzerne proti domácej reprezentácii. Popoludní si zmerajú sily s obhajcami titulu Rusmi.

„Prioritou je nazbierať toľko bodov, aby sme si už na tomto šampionáte definitívne zabezpečili účasť na ZPH 2018“,  tvrdí reprezentačný tréner František Pitoňák.

Na MS 2016 opäť štartuje 10 tímov, takže naši si postupne zmerajú sily ešte s Kóreou, Nórskom, Čínou, Kanadou, Fínskom, USA a Nemeckom.  Všetci však veríme, že budú účinkovať aj záverečnom play off o medaily, ktoré je na programe počas víkendu 27. – 28. februára.

„Samozrejme, po dvoch štvrtých miestach by sme boli všetci šťastní, keby sa nám už podarilo získať medailu. Ale opakujem – za prvoradé považujeme kvalifikovať sa do Pjongčangu“, zdôraznil F. Pitoňák. Slovenská reprzentácia položila dobrý základ pre splnenie tohto cieľu vlaňajším štvrtým miestom na MS vo fínskom Lohja a rada by sa vyhla tomu, aby musela o potrebné body bojovať na MS 2017.

Novou tvárou v tíme a zároveň jeho omladením je Peter Zaťko. Staronovým členom bude Imrich Lyócsa, paralympijský víťaz v lukostreľbe z Atén 2004, s ktorým počíta tréner do „základu“. Zvyšok budú tvoriť známi harcovníci – skip Radoslav Ďuriš, Monika Kunkelová a Dušan Pitoňák. V zostave oproti ZPH 2014 už nefigurujú Branislav Jakubec a Alena Kánová. Spolu s Františkom Pitoňákom budú tvoriť realizačný tím Pavol Pitoňák a Milan Bubeník.

Naši absolvovali pred najdôležitejším podujatím roka turnaje v poľskom Czarnom Dunajci a v Bratislave so zdravými curlermi. V našom hlavnom meste to bol turnaj veteránov s účasťou z celej Európy, kde dostali príležitosť dolaďovať formu. Medzitým odohrali ďalšie zápasy druhej najvyššej celoslovenskej súťaže, kde sú aktuálne na prvom mieste. Pred MS majú v pláne ešte jedno tréningové sústredenie v Bratislave a potom už naberú kurz Luzern.

 

Zdroj: SPV