Curleri s istou miestenkou do Pjongčangu!

Curleri s istou miestenkou do Pjongčangu!

Napriek predposlednému miestu na nedávno skončených MS v curlingu na vozíku sa našim reprezentantom podarilo definitívne si zabezpečiť účasť na najbližších ZPH 2018. „Naši hráči v konečnom hodnotení skončili na 9. mieste a získali dva body, ktoré ich s konečnou platnosťou posúvajú do Pjongčangu“, uviedol tréner František Pitoňák. Na šampionáte sa zúčastnilo desať najlepších svetových družstiev. Družstvo Slovenska odohralo v základnej časti deväť zápasov s bilanciou tri výhry a šesť prehier. Následne v zápase o priamy postup na budúcoročné MS podľahlo Nemecku. „Z dlhodobého hľadiska bolo pre reprezentačné družstvo dôležité vybojovať si účasť na ZPH 2018, kde bude štartovať 12 tímov – domáca Kórea a jedenásť družstiev s najväčším počtom bodov z MS 2015, 2016 a 2017. Preto bolo hlavným cieľom slovenského družstva na MS 2016 vo Švajčiarsku vybojovať čo najviac bodov “, začal svoje hodnotenie reprezentačný tréner František Pitoňák. Momentálne sú naši v rebríčku o účasť na ZPH na 6. mieste a ani v prípade neúspechu na budúcoročných MS im už neunikne účasť v najlepšej dvanástke.

„Trocha nás mrzí že sme si nevybojovali priamu účasť na budúcoročných MS, kam sa prebojovalo osem najlepších družstiev. V novembri sa budeme musieť zúčastniť svetovej kvalifikácie, kde sa bude bojovať o zvyšné dve miestenky na budúcoročné MS. Na druhej strane má to aj svoje výhody. Kvalifikácia bude kvalitný desaťdňový turnaj za účasti asi 15 krajín. Takýchto turnajov je počas roka veľmi málo, a určite nám poslúži ako kvalitná príprava na ďalšie vrcholné podujatie pred ZPH 2018“, vysvetlil reprezentačný tréner.

„Všetci hráči bojovali o dobré umiestnenie zo všetkých síl. Vyzdvihnúť ale musím nováčika v našom družstve na MS – Petra Zaťka. Nebál sa tejto novej výzvy a predvádzal výborne výkony. Chcel by som poďakovať všetkým hráčom za bojovnosť, odhodlanie a silu kolektívu, ktorú im môžu všetci závidieť. Takisto všetci ďakujeme Slovenskému zväzu telesne postihnutých športovcov (SZTPŠ) a Slovenskému curlingovému zväzu za podporu a obrovskú pomoc pri tréningovej príprave a v príprave na šampionát, “  dodal František Pitoňák.

Dejiskom MS bolo v dňoch 20. – 28. februára švajčiarske mesto Luzern.

Výsledky Slovenska:

Základná skupina: Švajčiarsko 5:11, Rusko 8:5, Kórea 2:4, Nórsko 5:7, Čína 5:4, Kanada 3:9, Fínsko 5:8, USA 3:10, Nemecko 6:3

Baráž: Nemecko 2:7

Zostava Slovenska:

Radoslav Ďuriš (skip), Monika Kunkelová, Dušan Pitoňák, Peter Zaťko, Imrich Lyócsa